Veiledning og råd om kateterisering for menn

Hvis du ikke selv kan tømme blæren, kan det være skadelig for nyrene, og det øker risikoen for urinveisinfeksjoner. Derfor bør du bruke et kateter som føres opp gjennom urinrøret for å hjelpe med å tømme blæren.

Når menn skal bruke et kateter for å tømme blæren, kan det være forbundet med følelser av nervøsitet, bekymring og ubehag. Dette er helt vanlige følelser i en slik situasjon, men jo mer kjent du blir med prosessen, jo mindre vil disse følelsene påvirke deg. Det finnes også mange gode råd og veiledninger om kateterisering for menn, slik at du uten bekymringer kan tømme blæren.

Forstå urinveissystemet

Når du må bruke et kateter for å tømme blæren for urin, enten det er for en kort eller lang periode, kan det være lurt å ha en viss kunnskap om urinveissystemet. Med grunnleggende kunnskap om kroppens anatomi kan du få en dypere forståelse for hvordan urinen dannes og utskilles, og dermed innsikt i hvorfor et kateter er nødvendig, og hvorfor du må bruke kateteret som du gjør.

Menneskets urinveissystem består av nyrer, urinledere, blære og urinrør. Urinen er et avfallsstoff som dannes i nyrene gjennom filtrering av blodet. Fra nyrene ledes urinen gjennom urinlederne ned i blæren. Hvis urinen finner veien tilbake til nyrene kan det være skadelig for dine nyrer. Det er derfor viktig å tømme blæren regelmessig, gjerne 4-6 ganger i døgnet avhengig av væskeinntak, kosthold og eventuelt medisininntak. Det er også viktig at du tar deg god tid til å tømme blæren for urin, da rester av urin i blæren kan føre til urinveisinfeksjoner.

Gode råd til mannen som selvkateteriserer

Når du skal begynne med selvkateterisering er det viktig å understreke at du vil få opplæring av helsepersonell, slik at du får kjennskap til de riktige teknikkene og kan føle deg trygg på prosessen.

De følgende rådene er derfor kun veiledende og avhenger også av hvilken type kateter du bruker. Hvis du er usikker på noe, bør du kontakte din lege, sykepleier eller annet helsepersonell.

Før selvkateterisering:

 • Lat vannet, hvis mulig, før du begynner med selvkateteriseringen.
 • Vask hendene grundig med såpe.
 • Klargjør kateteret og plasser det nær toalettet, slik at du enkelt kan nå det når du skal selvkateterisere.

Det er også viktig å vaske området med vann en gang daglig. Hvis det er blod eller avføring i området, bør du vaske deg med mild såpe før du bruker kateteret.

Under selvkateterisering:

 • Stå eller sitt foran toalettet.
 • Hold penis strukket oppad langs magen og trekk forhuden tilbake.
 • Før forsiktig kateteret inn i urinrøret, til urinen begynner å renne. Skyv deretter kateteret 1 cm lenger inn.
 • Fjern kateteret sakte når det ikke renner mer urin.
 • Drei litt på kateteret mens du trekker det ut. Stopp opp hvis det kommer litt mer urin.
 • Trykk eventuelt på blæren for å sikre fullstendig tømming av blæren.

Etter selvkateterisering:

 • Kast det brukte kateteret.
 • Vask hendene grundig med såpe.

Hvis du trenger råd og veiledning om selvkateterisering for menn, kontakt gjerne Coloplasts sykepleiere

Hvis du mistenker at du trenger et kateter for å tømme blæren fullstendig, bør du alltid kontakte din fastlege, slik at dere sammen kan se på utfordringene dine og eventuelle løsninger.

Hvis du har generelle spørsmål om selvkateterisering for menn, ønsker å vite mer om dine muligheter innenfor katetre, eller har andre ting du ønsker å diskutere med helsepersonell, kan du som medlem av Coloplast Care kontakte Coloplasts sykepleiere, som alle har stor erfaring innenfor området og kan hjelpe deg godt på vei. Gjennom Coloplast Care kan du også bestille vareprøver på katetre helt gratis, slik at du kan prøve og finne varianten som passer best for deg.